Миємо посуд вручну: поради

28.08.2021

Якщо ви дійсно любите мити посуд - скоріше за все ви з іншої планети :) 

З “ручним” миттям посуду у своєму житті стикається кожен, навіть щасливий володар посудомийної машини. І як би ми не вмовляли себе і не намагались медитувати під час цієї справи - навряд чи це можна назвати улюбленим заняттям.

Як помити посуд руками швидко, якісно, без шкоди для шкіри рук і для кухонного приладдя? Елементарно - потрібно вірно організувати процес: 

1. Ніяких “хмарочосів" у раковині. Не накопичуйте гори брудного посуду, адже один її вигляд позбавить будь-якого бажання братись за справу. А якщо несподівано зайдуть гості - знайти чашки та ложки для чаювання в горі брудного посуду - то й ще квест! Крім того, при митті посуду вам буде потрібен деякий вільний простір для маневру. Тому найкраще - тримати раковину наповненою до половини. У цьому випадку у вас буде досить місця, аби вільно взяти, помити і сполоснути посуд.

2. Деякі предмети мийте одразу при приготування їжі.  До них відносяться обробні дошки, тертки, друшляк, насадки блендеру чи кухонного комбайну, деталі м’ясорубки, лопатки і т.п. Якщо їх помити одразу, то потім не доведеться докладати надмірних зусиль і витрачати багато часу на віддирання залишків їжі і гора посуду в кінці дня буде значно меншою.

3. Зберіть весь посуд для миття в одній області стільниці або обіднього столу. Так ви будете мити всі предмети один за одним замість того, щоб бігати по кухні в пошуках чогось, що ще можна помити. Витягніть посуд, що накопичився з мийки і розсортуйте за категоріями. Брудний посуд не варто збирати в стопки, хоч це і економить місце. У крайньому випадку можна використовувати в якості захисного прошарку між тарілками поліетилен. Розташуйте в порядку миття, який буде описаний далі.

4. Підготуйте все необхідне для миття. Це не тільки миючі засоби та губки, а й фартух, гумові рукавички, йоржики та щітки. Розстеліть рушник, на який ви будете викладати чистий посуд. Якщо в домі немає гарячої води -  її слід нагріти, адже застосування гарячої води набагато підвищує якість миття посуду та ліпше змиває засоби для миття. 

5. Зчистіть залишки їжі у смітник. Туди ж можна акуратно утилізувати жир. Його не можна зливати в каналізацію, при застиганні він утворює пробку і ви ризикуєте отримати потоп. 

6. Встановіть потрібну температуру води. Воду для миття посуду найкраще використовувати гарячу - 50-60 градусів. У холодній воді миючий ефект засобів знижується. Але є і винятки: фаянсовий посуд та кришталь. Їх слід мити лише теплою водою. Гаряча вода руйнує глазур на фаянсі, а кришталь від неї темніє. Також гарячу воду “не любить” пластмасовий посуд.

7. Економний спосіб: мити посуд у наповненый мильною водою раковині або тазику. Так ви економите і водні ресурси, і миючий засіб. Наповніть чисту раковину водою потрібної температури до половини. Поки вода ллється, розчиніть в ній столову ложку засобу для миття посуду PROPRETE COMPLEX,  або PROPRETE MINERALS. Так ви отримаєте густу піну і хороший мильний розчин.

8. Послідовність, в якій оптимально мити посуд. Всупереч поширеній думці, спочатку потрібно вимити менш забруднені вироби. Тільки після цього можна спробувати відмити від серйозних забруднень і жиру каструлі, миски і сковороди. Якщо спочатку про все не по подбати, в результаті миття посуду можна забруднити всю кухню. Через це доведеться ще й витрачати час на те, щоб привести до ладу приміщення. 

Правильний порядок миття посуду виглядає так:

  • склянки і чашки
  • тарілки
  • салатники
  • столове приладдя (Ножі безпечніше мити з не заточеного боку. Не забувайте їх на дні раковини - в брудній воді ножі легко не помітити і поранитися).
  • каструлі і сковорідки: після них вода буде брудною і жирною, тому їх залишаємо наостанок. Якщо їжа пригоріла - залиште посуд відмокати хвилин на 10-15.

9. Стежте за чистотою губок, ганчірок та щіток, міняйте їх вчасно. Якщо в процесі вода стала дуже брудною - варто її замінити.

10. Гарна музика - чудовий спосіб задати миттю посуду темп і часові рамки. Адже підсвідомо вам завжди буде хотітися покінчити з усім до того, як закінчиться пісня. Недарма є такий вислів: “Проблем немає. Є невірно підібраний плейлист.” Щоб не нудьгувати за справою, включіть улюблену музику, аудіокнигу або серіал.

11. Полоскання. Після миття посуду в миючому розчині її необхідно 2-3 рази прополоскати чистою водою. Використовуйте гарячу проточну воду, оскільки холодна залишить розводи і не змиє деякі хімічні елементи з поверхні. Але якщо ви використовуєте екологічні миючі засоби для посуду PROPRETE  - вони чудово змиваються навіть у холодній воді та не шкодять природі.

12. Сушіння посуду. Не варто витирати чисті вироби рушником, краще використовувати сушилку або просто розкласти предмети на вафельному рушнику. Це допоможе запобігти появі розводів і подряпин на матеріалі. Вимитий посуд можна виставити на сушилку, можна розкласти на рушник догори дном. У другому випадку важливо, щоб рушник був чистим, оскільки на брудному велика ймовірність існування шкідливих мікроорганізмів. Посуд має як слід просохнути протягом 30-60 хв.

І наостанок - якщо ви не любите користуватися гумовими рукавичками, але хочете, аби шкіра на ваших рука була зволоженою і молодою, а нігті після миття посуду - залишались здоровими та міцними - надайте перевагу миючому засобу Proprete Maxi Clean. Це Безфосфатний комплексний засіб для миття посуду з лікувальною гряззю затоки Сиваш, котрий дбайливо доглядає за вашими ручками!